Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Hyvä kirja, Paha kirja

maanantai 1. joulukuuta 2008

Hyvä kirja, Paha kirja

Hah, unohdin tänään mennä kouluun! Heräilin mukavasti omaan tahtiini aamulla, kurottelin viimeisen kirjan käteeni ja kolmen tunnin päästä havahduin sellaiseen epämielyttävään tunteeseen, että tänään olisi saattanut olla ohjelmassa jotain muutakin kuin makoilua ja kirjan ahmiminen. Esimerkiksi luento. Neljän tunnin luento.

Ja nyt haluan ihan näin julkisesti (mikäli jotain muutakin sama asia sattuu kaivertamaan) vastata sille henkilölle, joka lähetti minulle sähköpostia koskien sellaista asiaa kuin, että minun pitäisi kehottaa lukijoitani tarttumaan klassikkokirjoihin ennemminkin kuin hysteriaa lietsoviin teiniromaaneihin.
Ongelma tälläisessä järjestelyssä on kuitenkin se, että "Päivän kirjavinkki"-osiossani kerron kirjoista, joista olen itse pitänyt. Tarkoituksena on, että siitä lukemisesta innostuneet voivat sitten napata kiinnostavalta kuulostavia teoksia luettavakseen. Suosittelemani kirjat ovat yleensä yksinkertaisesti olleet kirjoja, joita olen juuri parhaillaan ollut lukemassa ja jotka ovat onnistuneet tuottamaan positiivisen lukuelämyksen. En siis voisi mitenkään tehdä "Seitsemästä veljeksestä" päivän kirjavinkkiä, koska en ole varmaankaan koko elämäni aikana ollut yhtä tylsistynyt kuin näiden seitsemän herran kanssa aikaa viettäessäni.Ja kuka ylipäätänsä on oikeutettu määrittelemään mikä kirja on kassikko ja mikä taas ei?
En pidä kirjojen lajittelusta. En pidä "aikuisten-" "lasten-" tai "klassikkokirjat" käsitteistä. Mielestäni kirjan ja lukemisen tarkoituksena on saada henkilö irrottautumaan omasta arjestaan toiseen maailmaan, toisten ihmisten/hahmojen nahkoihin, ei luoda credittejä lukulistaan. Se, että suosittelisin kirjoja niiden muiden ihmisten määrittelemän "kirjallisen arvon" ei oman lukuelämykseni perusteella, tekisi minusta mielestäni pahimman luokan valehtelijan. Olen siis pahoillani, "Huolestunut lukija", mutta en aio tulevaisuudessakaan vääristää kirjavinkkejä niin, että suosittelemieni kirjojen lista näyttäisi "sivistyneemmältä". Uskon vahvasti, että tätä blogia lukevilla ihmisillä on oma älykäs mieli jolla he voivat tehdä päätöksiä sen suhteen, mitä kirjoja he lukevat ja mitä eivät. En siis usko, että vaikka kuinka täällä tuputtaisin Kalevalaa iltalukemiseksi, että se innosta hihkuen otettaisiin vastaan.
En pyydä myöskään anteeksi, että suosittelin Twilight-sagaa. Minä pidin kovasti ykköskirjasta ja koska helposti kiinnyn lukemieni kirjojen hahmoihin, oli mukavaa että sain lukea myös kolme jälkimmäistä kirjaa selvittääkseni mitä heille tapahtui.

Noniin, nyt muihin asioihin. Kun tänään sitten vihdoin sain kammettua itseni ylös sängyltä olikin jo kiire syömään ystävien kanssa. Olen nyt vihdoin päättänyt kasvattaa otsatukkani pois ah, kun se tekee minut hulluksi! eihän sitä millään saa kivasti pois tieltä, kun panta saa hiukset sojoittamaan rumasti ja muutenkin oudosti. Kasalla lakkaa ja muotovaahtoa selvisin kuitenkin lopulta ovesta ulos ja Chicosin suhteellisen hampurilaisen ääreen. (Miksi muuten "oikeassa"ravintolassa se hamppari aina syödään haarukalla&veitsellä ja taas pikapaikoissa käsin?)

Ulkona satoi ja pauhasi ikävästi mutta lämpötila oli sen verran plussalla, että juhlin sitten joulukuun ensimmäistä nahkatakissa:DNahkatakki - Ellos
Neule - Sefra
Hame - Lindex
Sukkikset - Lindex
Kengät - Sokos

Anteeksi kamalat kuvat. Valonpuute hiukan haittailee kuvailua:)

Ja nyt minä menen lukemaan sen viimeisen kirjan loppuun. Huomenna alkaa taas arki;)

-Jonna

Tunnisteet: ,

27 kommenttia:

Blogger ginger kirjoitti...

hihii, harmi ettei mulle ikinä käy noin kivaa kömmähdystä, kun että kouluun unohtuisi mennä... Ihana asu! ja ihan aktiivisena lukijanasi voin sanoa, että vaikka kuinka sanoisit seitsemän veljeksen olevan hyvä (ei sillä, että niin joku voisi ajatella) en sitä kirveelläkään uhaten lukisi!! Hyvä pitää tällainen hiukan kevyempi kirjalista. Mukavaa luettavaa, eikä mitään tappo-tylsiä äikän kirjoja..

1. joulukuuta 2008 klo 21.49  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä kanssasi: sen kun suosittelet juuri sitä kirjallisuutta kuin itse haluat. Jo se, että ylipäätään lukee kirjallisuutta, on positiivinen juttu.

Minäkin aion tarttua Twilight-kirjaan, se kuulosti hyvältä! Luen itsekin vaikka mitä "hömppääkin" (ei siinä ole mitään vikaa!), ja olen tosiaan kirjallisuustieteestä pääaineenani valmistunut maisteri. :-)

1. joulukuuta 2008 klo 21.50  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Ai niin, sen verran on vielä lisättävä, että myös Seitsemän veljestä on oikeasti hyvä kirja, kun sille antaa tilaisuuden. ;-)

1. joulukuuta 2008 klo 21.51  
Blogger Pineapple Penguin kirjoitti...

Siis MITÄ?? Oikeesti, voiko joku tosissaan kritisoida sun kirjasuositteluja :D?? Kuulostaa niin uskomattoman naurettavalta, että alan epäillä oliko se trolli.. huh huh!

1. joulukuuta 2008 klo 21.56  
Blogger petite puce kirjoitti...

Mä kans vastustan tommosta kirjasnobismia. Kirja voi olla hyvä monella tavalla, ihan sama ku telkusta voi tykätä kattoa dokkareita, leffoja ja vaiks salkkareita... Se arvostelija voi sit suositella niitä klassikkoja, jos kerran niistä pitää :)

1. joulukuuta 2008 klo 21.58  
Blogger patentti kirjoitti...

Olin kirjoittamassa että olen samaa mieltä tuon nimettömän kanssa, mutta taidankin ennemmin yhtyä Bisquitsin mielipiteeseen. Kirjallisuus itsessään on hyvä asia, hömpällä on paikkansa, mutta muullekin pitäisi antaa mahdollisuus. Itse luen laidasta laitaan, ja Meyerin sarja on hyvä, omalla tavallaan. Ei se mikään maatajärisyttävä ole mutta kyllä sen seurassa viihtyy. Pidän muuten blogistasi paljon ja kirjasuosittelutkin ovat mielenkiintoisia, vaikka ei niihin aina yhtyisikään.

Ihan btw, törmäsin suhun Porthanian edustalla öbaut kuukausi sitten, ja olin automaattisesti moikata "tuttua". Hämmennyksissäni olin kompastua ja vasta metriksen hollila tajusin kuka olit, ei vain osannut yhdistää :))

1. joulukuuta 2008 klo 22.49  
Blogger Jonna kirjoitti...

ginger: Haj, ei se kömmähdys loppujen lopuksi niin kiva ollut, kun olisi ollut aika tärkeääkin mennä sinne luennolle:D

Bisquits: Uh, olen antanut seitsemälle veljekselle kaksikin tilaisuutta mutta jotenkin se ei vain uppoa. Yleisesti tykkään kyll ätodella paljon näistä "hienoista vanhoista suomalaisista". Tuntematon sotilas ja täällä pohjantähden alla ovat lemppareitani:)Ja hömpälle pitää aina olla tilaa;)

Pineaaple Penguin: Hih, toivottavasti oli trolli:)

petite puce: Hyvä tuo televisiovertaus. Kyllähän sitä voi katsoa uutisia ja dokkareita ja silti innostua myös Gossip Girlistä:)

patentti: Yhdyn myös Bisquitin mielipiteeseen täysin. Toivottavasti et ole siis käsittänyt, että luen pelkkää "hömppää". Anna Karenina on esimerkiksi yksi ikisuosikeistani. En vain ole lueknut sitä vähään aikaan, niin en ole tullut suositelleeksikaan:) Meyerin Twilight-saga himmeni kyllä hiukan liikaa loppua kohti mutta oli kyllä silti erittäin nautinnollinen kokemus:) Hassua, että ollaan melkein törmätty Portsussa:)

1. joulukuuta 2008 klo 23.01  
Blogger Jonna kirjoitti...

patentti: Hah, tajusin juuri, että aika ristiriitaista oikeastaan määritellä mitään hömpäksi mutta kaiketi jotain rajoja on pakko vetää:D

1. joulukuuta 2008 klo 23.02  
Blogger norppa kirjoitti...

No öh, totta kai blogissa pitää suositella kirjoja, joista on itse pitänyt! Ainakin minusta on mukavaa nappailla kirjavinkkejä, jos huomaa, että suosittelija on aidosti pitänyt kirjasta. Eli aion tuohon juuri mainostamaasi Twilightiinkin jossasain vaiheessa tarttua :)

1. joulukuuta 2008 klo 23.17  
Blogger Noora kirjoitti...

Nyt kun kirja-aiheeseen päästiin, niin... Oletko koskaan lukenut Sarah Watersin kirjoja? On semmoinen fiilis, että saattaisit tykätä. Kolme kirjaa olen häneltä lukenut, kaikki muutamassa päivässä ahmien :) Neljäs odottaa tällä hetkellä kirjahyllyssä. Fingersmith (suom. Silmänkääntäjä) on lempparini, sen juoni on vaan aivan älyttömän koukuttava ja jännä loppuun asti. Myös toinen suomennettu teos The Nightwatch (Yövartio) on sanalla sanoen mahtava :) Ja totta kai ne kaikki muutkin.

1. joulukuuta 2008 klo 23.18  
Blogger Christina kirjoitti...

Minäkin olen kirjojen lajittelua vastaan. Toisinaan ne teinihömpäksi luokitellut kirjat vaan iskee enemmän kuin nämä klassikoiksi nimetyt teokset, jotka ovat toisinaan hyvinkin uuvuttavaa luettavaa.

Ja mikäs sen parempaa stressin ehkäisykeinoa onkaan kuin tarttua ennen nukkumaanmenoa gossip girliin tai vaikkapa siihen twilight-sarjaan, jonka aion lukea pikimmiten!

1. joulukuuta 2008 klo 23.24  
Anonymous ruu kirjoitti...

täälläkin yksi joka kasvattaa otsatukkaa pois ja joka toivoo että muistaa aamulla 6 tunnin päästä mennä töihin.

2. joulukuuta 2008 klo 1.39  
Blogger Hanna kirjoitti...

Joo, ihan turha niitä aivoja puuduttavia klassikkoja olisi täällä tyrkyttääkään. Pari sellaista sivistyneiden sipuleiden kirjaa on joutunut joskus peruskoulussa lukemaan ja se on riittänyt vallan mainiosti. Ja täytyy myöntää, etten Seitsemää veljestä koskaan lukenut. Teksti oli niin jumalattoman tylsää, että lamaannuin ensimmäisten sivujen aikana.
Klassikon sijaan minulla on tällä hetkellä kesken yksi kirjasuosituksesi, Kolmastoista kertomus. :)

2. joulukuuta 2008 klo 10.52  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Twilight on klassikko! (tai ne kaikki neljä, nimimerkillä yhdet missatut pikkujoulut kun ei niitä voi jättää kesken) Sitäpaitsi, kirjasarjahan on jenkeissä arvostettu tosi korkealle myös laatulehdissä, siis muissakin kuin Cosmogirlissä ;)

2. joulukuuta 2008 klo 15.32  
Blogger chérie kirjoitti...

Voi kävisipä joskus nii että unotaisi mennä kouluun:D
Tuossa kirjajutussa olen 100% samaa mieltä kanssasi! Kiva asu oli taas jälleen kerran päälläsi.

2. joulukuuta 2008 klo 16.27  
Blogger Heide kirjoitti...

Heh, kyllä on ollut varmasti parempi aau kirjan kanssa kuin luennolla ;) PItääkin alata lukemaan kirjavinkkejäsi (nimim.ei-klassikojen ystävä).

Siniset sukkikset on kyl tosi pirteen väriset. :)

2. joulukuuta 2008 klo 18.02  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ihana tuo sähkönsininen neule <3 Kiitos muuten arvontapalkinnosta, se kolahti luukusta viime viikolla :) ja vielä btw näytät aivan yhdeltä Heiniltä!

2. joulukuuta 2008 klo 18.03  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Älä pliis kasvata etutukkaa pois! Se sopii sulle, kuin nenä päähän! Noh päätös on sinun. ;]

2. joulukuuta 2008 klo 19.59  
Blogger Joa kirjoitti...

Uh, onnea vaan etuhiuksien kasvatukseen - se on painajainen. Ainakin minulla oli, mutta olenkin saanut siunauksen päälle luonnonkikkurat ja nehän eivät pysyneet missään, kun kasvatin otsatukan pois. Nyyh. Mutta sulla on varmaan helpompaa! :)

Höh, olen kyllä sitä mieltä, että se joka vetää herneen nenään toisen suosittelemista kirjoista - no, se saisi olla itse se herne siellä nenässä! Mur.

2. joulukuuta 2008 klo 20.40  
Blogger Blue Bear kirjoitti...

Luennon unohtaminen on varsin yksinkertaista. Oon kunnostautunut siinä tänä syksynä - unohdin jo yhden tentinkin.

2. joulukuuta 2008 klo 23.00  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sellanen postaus olisi kiva jossa olisi sinun tyylisi vuosien varrella. :)

2. joulukuuta 2008 klo 23.45  
Blogger Mipa kirjoitti...

Voi että tuo Twilight kuullostaa hyvältä. Vampyyri jutut on jotenkin aina hyviä. Pienenä ahmin Pikku Vampyyri kirjoja ihan hulluna. Pakko mennä kirjakaupan kautta viikonlopun viettoon :)

3. joulukuuta 2008 klo 9.28  
Blogger Keijukainen kirjoitti...

Minä olen kyllä sitä mieltä, että on aivan ihanaa, että sinä ylipäätään esittelet blogissasi kirjoja. Kirjat antavat hyvän yleissivistyksen ja parantavat luku- ja kirjoitustaitoa. Jokaiselle ihmiselle tekee hyvää joskus upota johonkin kirjaan niin, ettei ulospääsyä ole, ennenkuin kirja on luettu. Vasta silloin älyää kirjojen todellisen luonteen ja tarkoituksen.

Toivon hartaasti, että jatkat kirjavinkkejä aina, kun hyvä kirja tulee vastaan. Olet ihana, Jonna. <3

3. joulukuuta 2008 klo 15.01  
Anonymous mig kirjoitti...

Täyttä Asiaa kirjoitit tuosta kirja-asiasta :)

Kirjavinkit ovat tosi kiva lisä blogiisi. Jatka niitä! :>

3. joulukuuta 2008 klo 15.53  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä samaa mieltä sun kanssa, että Twilight-saga himmeni loppua kohden..Jotenki ei vaan se viimeinen kirja koukuttanut niin paljon kuin kolme ensimmäistä :( Mutta voi,oli sekin kyllä hyvä!!

3. joulukuuta 2008 klo 18.29  
Blogger Jonna kirjoitti...

norppa: Kiitos! aion kyllä ehdottomasti pitäytyä näissä oman maun suosituksissa:)

Noora: en ole lukenut, kiitos vinkistä!

Christina: aivan, miksi jokaisen lukukokemuksen pitäisi olla "raska ja arvokas" :)

ruu: Toivottavasti muistit mennä töihin ja onnea kasvatukseen:)

Hahha: Oih, Kolmastoista kertomus on tosi hyvä!

Juxor: Ymmärrän täysin tuon pikkujoulujen missauksen:D

cherie: Kiitos! ja ei se koulun unohtaminen ollut kovin hyvä juttu:D

Heide: aamu oli kyllä kiva kirjan kanssa löhöillessä mutta iltainen huono omatunto taas ei:(

Sini: Hyvä, että tuli perille saakka:)

Anonyymi: ei, kyllä se nyt saa lähteä. Alkaa jo kyllästyttää tämä hiustyyli ja saahan sen aina helposti takaisin:)

Joa: Tämä kasvattaminen on kyllä tosi tylsää. Toivottavasti lopputuloksesta tulee kiva:)

Blue Ber: Hah, tentin unohtaminen on jo aika hyvin:D

Anonyymi: Tekisin sellaisen mielelläni mutta kun ei oikein meinaa löytyä kuvamateriaalia... No, pitää kaivella äidin valokuvia, niin ehkä saan sellaisen aikaiseksi:)

Mipa: Hrrr, jouduin pienenä jättämään Pikku Vampyyrisarjan kesken kun rupesi pelottamaan niin paljon:D

Keijukainen: Varmasti jatkan kirjavinkkejä. Kiitos! :)

mig: kiitos! ja jatkan kyllä:)

Anonyymi: Vika kirja oli mielestäni alussa tosi hyvä mutta muuttui sitten jotenkin liian...oudoksi. Hyvä se silti oli ja tykkäsin lopusta:) mutta ei tosiaan yhtä koukuttava.

3. joulukuuta 2008 klo 21.18  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hah, jotenkin tosta "hysteriaa lietsova teiniromaani" -kuvauksesta tuli mieleen Nuoren Wertherin kärsimykset, joka on siis aivan vitun tylsä teinivalituslässytys. Kuulemma aikalaisvastaanotto oli raivokas - 1700-luvun teinit alkoivat pukeutua Wertherin tapaan, räytyä rakkaudesta ja tehdä itsemurhia.

...ja jotkut vielä sanoo sitä klassikoksi :)

Klassikko sananakin on jo ihan tyhmä ja tuollaiset literaattirasistit voisivat nussia sentään kunnolla pilkkua klassikkoja vaatiessaan: tarkoittaakohan klassikko tämän kyselijän mielestä mitä tahansa länsimaisen kirjallisuuden kanonisoitua teosta (kuten mäntit usein luulevat, sekä kuvittelevat pystyvänsä myös itse määrittelemään kaanonin rajat) vai kenties klassismin aikakauden kirjallisia teoksia vai ylemmän luokan palkkaaman ammattikirjailijan kirjoittamia teoksia (joka siis on sanan alkuperäinen merkitys)...

Tällä vuodatuksella en siis halua päteä yhtään kellekään muulle kuin sellaisille sokeasti traditioon uskoville ihmisille, jotka kuvittelevat olevansa tarpeeksi fiksuja kertomaan toisille, mitä heidän tulisi lukea.

Ns. klassikot ovat ihan ok, mutta niin ovat useimmat muutkin kirjat. Tärkeintä on, että ihmiset lukevat.

AAMEN.

T. Yksi tänne eksynyt bibliofiili :)

10. joulukuuta 2008 klo 19.54  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu