Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

matkailu

keskiviikko 6. tammikuuta 2010

matkailu


        


Koska saan niin usein matkojeni rahapuoleen liittyviä kyselyitä, ajattelin koota tähän jonkinlaisen postauksen pituisen selvennyksen miten matkani kustannan. En siis ole piilorikas, eikä pappa betalar:)

Viime vuosien reissusaldo on seuraavanlainen:  ( siis Tallinnaa kauemmaksi ulottuvat):

2007 Pariisi (10 päivää) ja Interrail- München, Salzburg, Wien, Venetsia, Firenze, Nizza, Perpignan, Barcelona ( 18 päivää )
2008 Pariisi ( 5 päivää ), New York+ Indianapolis ( 10 päivää )
2009 New York + Washington DC ( 16 päivää), Lontoo ( 5 päivää )Amsterdam (5 päivää )
Ja nyt siihen monia mietityttäneeseen kysymykseen, eli miten tämä hoituu opiskelijabudjetilla?

Priorisointi:  Toiset rentoutuvat baarittelemalla, toiset hintavilla harrastuksilla, minä reissaamalla. Arvoasteikossani matkustelu jyrää aika kylmästi kaikesta muusta ajanvietteestä kirkkaaksi ykköseksi. Vaikka arki usein on kivaa, elän silti aina jonkinasteinen matkakuume takaraivossa ja haluan, että jokin matka on suunnitteilla. Tämän vuoksi priorisoin matkustelun korkeimmalle myös rahankäytössä. Siirrän säästötilille aina summan silloin tällöin tulevaa reissua varten. Noin kuukautta ennen matkaa jätän yleensä kaiken turhan shoppailun pois ja saan sitten matkalle mukaan " puhtaan palkan"

Työnteko: Teen viikottain noin 1-2 täyttä työpäivää. Tämä tietenkin vie aikaa pois opinnoilta ja myöhästyttää hallituksen suureksi suruksi valmistumistani mutta viitaten tuohon ylempään kohtaan, reissaamisen aiheuttama adrenaliiniryöppy menee komeasti määräaikaisen valmistumisen ohi. Reissun lähestyessä lisään jonkin verran työtunteja koska en halua stressata matkaillessa rahan riittämisestä. 

 

Pieni vuokra: Jaan valmiiksi pienehkön vuokran poikaystävän kanssa, työstä saamani palkka jää siis kokonaan omaan käyttööni.

Halvat lennot + hotellit: Varasin hetki sitten menopaluun Nykkiin 383 eurolla. Tämä onnistui niin, että olen lähes hysteerisesti tarkkaillut lippujen hintoja jo useamman kuukauden. Kun halvat lennot sopiville päiville tulivat vastaan, ostin ne heti. Huomenna niitä ei ehkä ole. Opiskelijana minulla on myös yleensä tavallista suurempi vapaus leikkiä matkapäivillä. Kun voi aikaistaa/myöhentää reissua päivällä, parilla saattaa säästää huomattavan summan. Hotelleista/hostelleista tulee samoin tarjouksia päivittäin. Vie ehkä aikaa säätää  hotelli+lento-yhteys mutta usein se kannattaa. www.vertaa.fi, www.booking.com ja www.hotels.com ovat päivittäisiä vierailukohteitani:) Matkoissa säästetty raha jää shoppailuun;D 

Ulkomailla asuva kaveri:  Sama kaveri on nyt siirtynyt Nizzasta, Pariisiin ja lopulta Nykkiin. tämä taas tarkoittaa mahtavan seuran lisäksi myös ilmaista majoitusta;D 
 Matkabudjetti: Matkalla rahani riittävät hyvin huolimatta kuinka paljon olen saanut mukaani säästettyä.  Jaan käytettävissä olevan käyttörahan reissun päivien ja niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esim: lentopäivät 40 dollaria ( ruoka, metroliput, kirja) Shoppailupäivät 150 dollaria yms. Olen myös tarkkana valuuttakurssien kanssa. Heikolla dollarilla kikkailemalla saa arvokkaita lisäkäyttiksiä;)
 Ja nyt sitten pitkien selvityksien jälkeen ite asiaan: 3-13.3.2010 pääsen taas ajelemaan keltaisilla takseilla, vaeltamaan Central Parkissa ja outletshoppailemaan. Uih, alle kaksi kuukautta ja olen jälleen New Yorkissa. Elämä on ihanaa! :)
Tunnisteet:

32 kommenttia:

Anonymous jenna kirjoitti...

Eiii, et helpottanut ollenkaan matkakuumetta joka minulla on. Olen kateellinen! Minäkin haluan :D

6. tammikuuta 2010 klo 13.08  
Anonymous hanna kirjoitti...

Siis mä oon niin samanlainen sun kans tässä asiassa! Pihistelen kaikessa muussa, jopa perusshoppailuissa ja välillä syön vaan kaurapuuroa ja makaronia sen takia että pääsen taas reissuun uudestaan :) Itse olin vaihdossa Tsekissä pari vuotta sitten, ja halpojen elinkustannuksien ja keskeisen sijainnin ansiosta tuli kierrettyä Euroopan maita todella paljon sen puolen vuoden aikana. Sen jälkeen matkustushimo jäi todellakin päälle. Nyt onneksi neljän viikon päästä odottaa kolmen viikon reissu, jossa tulee nähtyä yhdellä kertaa kolme erilaista maata, suurkaupunkeja ja vähän rantalomaakin. En malta odottaa!! Hyvää New Yorkin reissua sinullekin! :)

6. tammikuuta 2010 klo 13.09  
Blogger papaija kirjoitti...

Ja pakko lisätä, kannattaa asua pääkaupunkiseudulla, niin ei mene rahaa suomen sisäiseen kulkemiseen... Siinä äkkiä säästää 100-200 euroa...

katkerin terveisin,
rovaniemellä opiskeleva;)

6. tammikuuta 2010 klo 13.13  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

New York on aivan mahtava paikka. Olen käynyt siellä 3 kertaa ja nyt on taas kova hinku takaisin... Eli ei kun tarjouksia katselemaan :)

6. tammikuuta 2010 klo 13.15  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hah, sama juttu itselläni. Priorisoin matkustelun lähes kaiken muun edelle.

Olin viime vuonna 7 kk töissä, 5 kk matkustelin. Silti tilin saldo vielä plussalla, koska tahtoo taas pian uudestaan reissuun. Tunnen huonoa omatuntoa shoppailusta (vaikka ostankin yllensä vain alesta), koska senkin rahan voisin käyttää matkusteluun. Niin no, reissussa saan kyllä shoppailla hyvällä omallatunnolla. ;D

Mulle kelpaa hyvin vanha telkkari, voin hyvin syödä kotona (reissussa saa syödä ravintoloissa ihan kyllästymiseen saakka), kirjat voi lainata kirjastosta jne. Bilettämistä en oo vähentänyt, mutta baariinkin voi mennä pienellä budjetilla ja aloitella edullisella viinillä porvari-breezerien sijaan.

Matkustelu on ihanaa! Ja ihana postaus! :)

j

6. tammikuuta 2010 klo 13.23  
Blogger Sirpa kirjoitti...

Matkustettiin porukoiden kanssa ainakin kahdesti vuodessa johonkin ennekuin menin lukioon. Lukion jälkeen kävin vielä Lontoossa ja viime syksynä Turkissa, sillä matkalla lentopelko vain paheni ja se on nyt estänyt matkustamisen. :(

Junalle ehkä sitten.

6. tammikuuta 2010 klo 13.24  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Juuri näin! Nyt se on rautalangasta väännetty niillekin jotka aina jaksavat ihmetellä "miten kustannat matkasi"! Tämä on valintojen maailma ;)

6. tammikuuta 2010 klo 13.26  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, Jonna! Ajattelen ja toimin täysin samoin, ja tekisikin mieli tulostaa tuo tekstisi ja näyttää sitä jokaiselle, joka rupeaa taas vinkumaan, kun kerron uusista matkasuunnitelmistani.

:)

6. tammikuuta 2010 klo 13.30  
Blogger winda kirjoitti...

Ei saa matkakuumeistaa ihmisiä! :D

Tosin keväällä pitäisi päästä Lontooseen ystävän nurkkiin majailemaan muutamaksi päiväksi, joten ehkä se auttaa hiukan :)

6. tammikuuta 2010 klo 14.02  
Blogger Christina kirjoitti...

Täällä on ihan kamala matkakuume käynnissä ja yritänkin nyt tehtailla itselleni lisää töitä, jotta pääsisin maaliskuussa synttäreiden aikoihin jonnekin reissuun. Olisi ihan huippua!

6. tammikuuta 2010 klo 14.17  
Blogger Sara kirjoitti...

Mäkin haluan Nykkiin!! En oo ikinä käynyt siellä, mutta rakastan sitä silti ihan älyttömästi.. :D Ehkä joku päivä!

6. tammikuuta 2010 klo 14.18  
Blogger NooranElämää kirjoitti...

Pitää vissiin itekin alkaa kyttäilemään lentoja tonne new yorkkiin. Jos sais noin halvat liput niin rahat olis melkein kasassa!

Joskus asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen. "Kulta, mitä jos vaihdettaisiin meidän hääsäästötili new york-säästötiliksi?" "Ok". Tämä siis tapahtui syksyllä :D Pääsehän sitä New Yorkissakin naimisiin jos tahtoo...

6. tammikuuta 2010 klo 14.24  
Anonymous Tiina kirjoitti...

Mulla myös sama! Matkailu on elämän suola (joo, ei puhuta nyt hiilijalanjäljistä...)! Maita on blakkarissa runsaat 30 ja vuoteen kuuluu yleensä vähintään kaksi ulkomaanreissua. Tähän vuoteen varmasti ainakin neljä! Teen aika paljon töitä opiskelun ohessa, joten siitä ne rahat matkailuun löytyy, vaikka asumiseen meneekin puolet kuukausipalkasta. Niin ja opintolainat on kyllä myös hassattu reissuihin...;)

Nykki on vielä käymättä, mutta taitaa olla sen vuoro syksyllä! :D

6. tammikuuta 2010 klo 14.30  
Blogger Bisquits kirjoitti...

Tunnistan itseni tuosta kuvauksesta, olin opiskeluaikoihin ihan samanlainen. :-) Sitten elin vaan niukemmin arkena, mulla ei ollut uusia huonekaluja, hienoa telkkaa jne.

6. tammikuuta 2010 klo 15.19  
Blogger Emma kirjoitti...

Sait sen kuulostamaan ihanan helpolta, ja tottahan se onkin, pitää vaan priorisoida! :) Mahtavaa matkaa!

6. tammikuuta 2010 klo 15.31  
Blogger Tuuli kirjoitti...

Aika kiva kaveri sulla.

6. tammikuuta 2010 klo 15.58  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Siis mistä bongasit noin halvan matkan? lähinnä kiinnosttaa noi lennot :)

6. tammikuuta 2010 klo 16.20  
Anonymous Elian kirjoitti...

Olipas tätä mukava lukea, kun kerrankin tajusin jonkun muunkin ajattelevan samalla tavalla kuin itse! Olen omassa kaveripiirissäni ainoa, joka priorisoi matkustamisen näin korkealle ja asiasta on jopa saatu aika muhkea riita aikaiseksi, kun en halunnut käyttää rahojani siihen mihin kaverini (baarin sisäänpääsymaksuihin ja drinkkeihin). En oikein ymmärrä miksi omaa rahankäyttöäni matkailuun (tai tämän riidan tapauksessa lähes kaikkeen) niin kritisoidaan, kun en itsekään kritisoi toisella tavalla rahaa kuluttavia.

Jostain kumman syystä tunnen välillä huonoa omatuntoa siitä, että aina on seuraava matka suunnitteilla, kun eihän yleisen ajattelun mukaan opiskelijalla pitäisi olla varaa matkustaa omin rahoin ja vielä asua mukavassa asunnossa jne... Tämä huono omatunto on kuitenkin väistymässä vähitellen, kun muistaa kuinka paljon matkailu itselle antaa :)

New York vei kyllä minut myös mennessään viime syksynä, kun siellä kävin ekan kerran! Seuraava kerta toivottavasti tulee uudestaan jo tämän vuoden puolella. Ah, ihana kaupunki! Nyt matkakuumetta hieman lievittää varattu Egyptin matka :)

6. tammikuuta 2010 klo 17.49  
Blogger *~SL kirjoitti...

"Arvoasteikossani matkustelu jyrää aika kylmästi kaikesta muusta ajanvietteestä kirkkaaksi ykköseksi."

Sama täällä!

6. tammikuuta 2010 klo 18.30  
Anonymous _ainoo kirjoitti...

oi, new york... matkakuumeeni on erittäin korkealla, viime kesäisestä englannin matkasta on jo ikuisuus! juuri tuo new york kiinnostaisi tällä hetkellä todella paljon.(:
onneksi toukokuussa on tulossa saksa-ranska-luxenburg matka.:) sitä odotellessa...

6. tammikuuta 2010 klo 23.04  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Pööh! Mullakin tuo priorisointi voisi muuten toimia, mutta kun on maksettavana sellainen normi pääkaupunkiseudun yksiön kk-vuokra. Eli ihan liikaa. Syö tehokkaasti matkarahat. Tällaisena yli 3-kymppisenä opiskelijana en vaan saa millään itseäni enää sovitettua soluun eikä pahus vieköön ole edes siippaa vuokraa jakamassa. Hmm... taas yksi hyvä syy pariutua...
-tiina

7. tammikuuta 2010 klo 0.30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

New Yorkiin tuolla hinnalla?! Voi apua... Mutta cool postaus. Arvostan.

7. tammikuuta 2010 klo 1.02  
Blogger Emmi kirjoitti...

Tein juuri postauksen New York-kuumeestani, ja se taisi nyt nousta vaarallisen korkeaksi! Ihanaa matkaa (ja sen suunnittelua) :)

7. tammikuuta 2010 klo 11.17  
Blogger Jonna kirjoitti...

jenna: :D

hanna: haha, se on paha kun matkustusinto jää päälle:D

papaija: okei, mun kohdalla kyllä mutta jos asuu yksin pk-seudulla, niin asumiseen menee ihan hulluna rahaa:)

Anonyymi: Nykki on yksinkertaisesti aaivan jumalainen paikka!

Anonyymi: haha, hyvä, että on muitakin samanlaisia, ja ah, ihana jako tuo 7kk töissä 5kk matkustellen! kade!

sirpa: voi, ei kamalaa! ootko ajatellut hypnotisointia tai muita poppakeinoja?

Anonyymi: !!!

Anonyymi: jei, onneksi meitä on muitakin!

winda: oih, Lontoo on myös niin unelmapaikka!

Christina: töiden tekokin maistuu vähän paremmalta kun säästää reissuun:)

Sara: :)

Noora: no, kyllä Nykissä vain pitää käydä:)

Tiina: huh, 30 maata! onneksi olkoon:)

Bisquits: kiva huomata täällä kommenttiboksissa, että on muitakin, jotka jakavat ajatusmaailmani matkailusta:)

Emma: ei se kovin vaikeaa olekaan:)

Tuuli: se on ihan jees;D

Anonyymi: www.vertaa.fi, tuolla pyörittelin eri päivämahdollisuuksia:)

Elian: mullakin kaverit, jotka saattavat laittaa satoja euroja baariin usein ovat ihmetelleet, miten mun rahat riittävät matkusteluun. Elämä on valintoja:)

SL: :)

_ainooo: vietä kiva reissu ja oih, nykissä niin kannattaa käydä!

tiina: pk-seudun vuokrahinnat ovat kyllä ihan törkeitä yksinasuvalle!

Anonyymi: jep, halpaa kuin saippua ja kiitos:)

Emmi: kiitos! :)

7. tammikuuta 2010 klo 19.49  
Blogger Jenna kirjoitti...

Ääh, matkakuume kasvoi ihan liikaa tän postauksen jälkeen, vaikka eilen juuri tulin kotiin!

8. tammikuuta 2010 klo 13.30  
Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hyvä postaus. Selvinsi varmaan kaikille uteliaille että opiskelijana (ja muuten vaan köyhänä) voi matkustella. Itse elän pihisti suurimman osan vuodesta ja sitten kesällä reissuan ainakin yhden kerran kunnolla lappiin. Se on rakkautta :)

8. tammikuuta 2010 klo 15.46  
Blogger Jonna kirjoitti...

Jenna: huh, kun oon kade teidän lontoopyrähdyksestä!

Anonyymi: Kiitos:) On kyllä vähän kummastuttanut ne rahautelut kun itselleni on aina ollut selvää, että monet asiat pystyy toteuttaa kunhan vain priorisoi:)

8. tammikuuta 2010 klo 18.56  
Blogger Riikka kirjoitti...

Hahaaa, oisin voinut itse kirjottaa melkeen samanlaisen tekstin :) Paitsi ettei kukaan kaveri asu tällä hetkellä ulkomailla. Priorisointi todellakin on se numero yksi. Jotkut shoppailee Suomessa vaatekaupoissa (ja netissä) sadoilla (tuhansilla?) euroilla kuukaudessa, itse säästän suurimman osan ylimääräisistä tuloistani matkoihin, joilla sitten shoppailen enemmän. Hintoja kyttäämällä voi saada vaikka miten edullisia matkoja, itsekin lähden maaliskuun alussa Ateenan, 4 yötä hyvässä hotellissa ja lennot yht. 170e, ei paha :D Olen kyllä silti vähän kateellinen tosta New Yorkista..

8. tammikuuta 2010 klo 23.35  
Blogger Riikka kirjoitti...

Hahaaa, oisin voinut itse kirjottaa melkeen samanlaisen tekstin :) Paitsi ettei kukaan kaveri asu tällä hetkellä ulkomailla. Priorisointi todellakin on se numero yksi. Jotkut shoppailee Suomessa vaatekaupoissa (ja netissä) sadoilla (tuhansilla?) euroilla kuukaudessa, itse säästän suurimman osan ylimääräisistä tuloistani matkoihin, joilla sitten shoppailen enemmän. Hintoja kyttäämällä voi saada vaikka miten edullisia matkoja, itsekin lähden maaliskuun alussa Ateenan, 4 yötä hyvässä hotellissa ja lennot yht. 170e, ei paha :D Olen kyllä silti vähän kateellinen tosta New Yorkista..

8. tammikuuta 2010 klo 23.39  
Blogger Jonna kirjoitti...

Riikka: Se on kyllä uskomatonta miten ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että priorisoinnilla ja halpojen lentojen&hotellien kyttäyksellä opiskelijallakin on varaa reissata:)

9. tammikuuta 2010 klo 12.05  
Blogger Velma kirjoitti...

Asia postaus, priorisointi on tosiaan avainsana. :) Mulla matkustelua rajoittaa se, että en halua lähteä yksin eikä ole oikein ketään sellasta kaveria jonka kanssa tulis lähdettyä. Lisäksi AMK-puolella se koulun joustaminen ei ole aina yhtä yksinkertaista kun yliopistolla: luentoja ja pakollisempaa ohjelmaa on yleensä enemmän rajoitetumman opiskeluajan takia ja meidän koulussa osa kursseista järkätään 2 v välein eli keskimäärin väliin ei kannata jättää.

9. tammikuuta 2010 klo 15.11  
Blogger Jonna kirjoitti...

Velma: Nojoo, amk:ssa on paljon tukempaa:(

9. tammikuuta 2010 klo 23.29  

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu