Menesty pääsykokeissa
Sähköpostiin ja kommenttiboksiin on tullut jonkin verran toivomuksia, että kirjoittaisin pääsykokeisiin valmistautumisesta. No, koska tässä parhaillaan pakoilen hyvinkin menestyksekkäästi rikosoikeuden lukemista, ajattelin naputella aiheesta jotakin:)
Itse vietin kaksi kaunista kevättä tankaten pääsykoekirjoja. Toinen vuosi tuotti pitkän itkun ja toinen taivaallisen euforian. Koska olen hakenut pänttäystä vaativista paikoista vain oikikseen, on nämä ohjeet kerääntyneet
tämän kokemuksen pohjalta.
Mutta, aloitetaanpas...
Ennen pääsykoetta...
1) Lueskele -> Lue -> Alleviivaa-> Pänttää-> Kertaa
(muista! kokonaisuuksista yksityiskohtiin!)
Tämä on oikeastaan äärimmäisen looginen juttu mutta jää monilta hakijoilta (kuten itseltäni ensimmäisellä yrityksellä) tekemättä. Pääsykoekirjat sisältävät useita satoja sivuja tekstiä, joka on tyyliltään ja sisällältään hyvinkin erilaista kuin esimerkiksi lukiokirjojen sisältö.
Lueskele - Saatuasi uutuudenjäykät kirjat käteesi lukaise ne ensin vain läpi. tämä ei tarkoita, että lukisit hutiloiden. Tämä kohta tarkoittaa kirjoihin tustumista. Näin saat luotua mieleesi pohjan siitä
kaikesta mitä sinun tulee joidenkin kuukausien päästä hallita.
Lue- Ota edellistä kertaa tarkempi lukuasenne. Nyt asiat ovat jo etäisesti tuttuja. Pidä yhä suhteellisen normaali lukuvauhti päällä mutta yritä nyt jo miettiä asioiden yhteyksiä keskenään. Tässä vaiheessa voit tehdä joitakin hataria alleviivauksia lyijykynällä.
Alleviivaa - Nyt kirjojen sisältö on jo varsin tuttua. Voit vihdoin kaivaa korostuskynät esiin. MUTTA. Alleviivauksen kanssa tulee olla varovainen. Sen tarkoituksenahan on korostaa tekstistä tärkeät määritelmät ja avainsanat. Tämä tarkoitaa, että vain vilkaisemalla tekstiä tietää mistä siinä olikaan kyse. Voit myös alussa käyttää vaaleampaa korostuskynää (esim. keltaista) ja myöhemmässä vaiheessa (kun käsityksesi tärkeistä asioista selkenee entisestään) tehdä uudet alleviivaukset uudella värillä. (Tällöin jos jokin asia saa uuden värikerroksen joka kerta, se on oikeasti tärkeä!)
Pänttää - Pääsykokeissa on se ikävä juttu, että asiat tulee yleensä osata äärimmäisen hyvin ja usein myös ulkoa. Jossain vaiheessa ikävä ja hermoja raastava pänttäys on vain tehtävä. Tässä vaiheessa ei voi enää ajatella, että "tän mä tajuan sitten joskus/opettelen tän sitten ensi viikolla". Ei. Nyt opettelet. Nyt ymmärrät. Seuraava mahdollisuus on vuoden päästä.
Tee omia muistiinpanoja/miellekarttoja/listoja. Mikä ikinä sopii sinulle. Älä huijaa itseäsi. Laita välillä kirja kiinni ja kuulustele, että mitä
juuri luit!
Kertaa - Kertaus on opintojen äiti. Jos edellinen pänttäysvaihe on tehty hyvin, on tämä jo kivaa touhua. Nyt yritä saada jo osaamasi asiat pinnalle. Tällä vältät sen pääsykoehelvetin, että istut miettimässä "Että kyllä mä melkein muistan...". Lue sisällysluetteloa = Käy mielessäsi kohdat läpi ja tarkista. Anna itsellesi kävelymatkoille aihe. "Anteeksiantoperusteet rikosoikeudessa". Verryttele aivojasi!
2) Muista vapaapäivä!
Tarkoituksena ei ole, että luet kahdeksan tuntia päivässä, seitsemän päivää viikossa. Aivot tarvitsevat myös vapaaaikaa ja pieni tauko kirjoita auttaa oppimaan paremmin. Itse luin viitenä päivänä viikossa kahdeksan tuntia, lauantaina viisi ja sunnuntaina laiskottelin:)
3) Jaa lukeminen järkevästi
Ei ole mitään järkeä mennä kirjastoon aamukahdeksaksi ja lähteä kotiin iltakymmeneltä, jos päivän lukusaldo on yhteensä viisi tuntia.
Elämään pitää mahtua muutakin kuin pääsykoe ja tuolla tavalla vapaaikaa ei jää. Jos haluat lukea
kahdeksan tuntia. Yritä saada se luettua esim. kymmenen tai yhdentoista tunnin aikana. Älä kuluta koko
päivää!
4)Älä huijaa itseäsi
Miinusta päivän lukusaldosta kahvitauot ja ruokatauko. Se, että olet kirjastossa 12 tuntia, ei tarkoita, että olisit luekenut 12 tuntia. Tähän samaan kuuluu myös se, että tenttaa itseäsi juuri lukemastasi. On liian helppoa lukea vain puolella ajatuksella.
5) Älä lannistu.
Kyllä. On ihmisiä, jotka lukevat enemmän kuin sinä ja pitävät siitä paljon ääntä. Kyllä. Osa kirjastossa istuvista ihmisistä ei liikahdakaan kirjojen äärestä koko päivänä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinä et pääsisi opiskelemaan. Jokaisella on oma luktekniikkansa ja kokemuksesta voin sanoa, että burn outin hankkiminen ei ole hyvä sellainen.
6) Älä lue viimeisenä päivänä.
Työ on nyt tehty. Lenkkeile, näe kavereita. Huomenna pääset näyttämään mitä kaikkea olet oppinut. Jos et ole vieläkään oppinut, tuskin opit yhdessä päivässä.
Pääsykokeessa...
7) Priorisoi
Vastaa ensin kysymyksiin, jotka osaat ja siirry vasta sitten vaikeampiin. Loppujen lopuksi on aivan sama, mistä revit sisäänpääsyyn tarvittavat pisteet. Keskity siis napsimaan mahdollisimman hyvät niistä, mitkä ainakin tunnet osaavasi.
8) Muista aika
Pidä silmällä kelloa. Kokeessa on rajoitettu aika vastaamiselle.
9)Rentoudu
Älä antaudu paniikille. Osaat niin paljon paremmin kuin uskotkaan. Nyt vain oksennat tietosi paperille! Käy vaikka vessassa, niin saat hiukkasen liikuntaa:)
Tässä nämä nyt taisivatkin olla. Voin käydä myöhemmin lisäilemässä neuvoja, mikäli sellaisia tulee mieleen:)
Mutta kovin yksinkertaistahan se on. Hikeä, verta ja itsepäisyyttä. Sillä pääsee jo pitkälle:D
Lukuiloa kaikille pääsykoehikoilijoille! Vannon teille, että jokainen kirjojen ääressä vietetty tunti palkitaan ruhtinaalisesti kun hyväksymiskirje tipahtaa postilaatikosta:) Harvapa asia antaa samanlaisen onnentunteen, kuin onnistuminen jossain, minkä eteen on uhrannut koko kevään ja osan mielenterveydestään;)
Jonna:)
naurava tyttö
HUOM!
Ragdoll-nimimerkillä kilpailuun osallistunut, lähetäthän yhteystietosi sähköpostiini, niin saan palkinnon matkaan!
13 kommenttia:
itse olen miettiny juuri oikeustieteelliseen hakemista lukion jalkeen. Kuinka monta kertaa luit paasykoekirjat lapi? Tiedan, etta jokaiselle henkilolle tama on yksilollista, mutta mika on suunnilleen keskimaarainen luku? Ja minkalaista opiskeli oikeustieteellisessa yleensakin on? Ja ja miten kirjoitit ylioppilaskirjoituksissa? :D:DD
olen utelias ja rakastan kysymyksia kuten varmaan on jo huomattu :D
anonyymi: hmnn.. en ole aivan varma mutta luulisin, että luin kirjat läpi kahdeksaan kertaan (?). Keskimääräinen luku riippuu jonkin verran sivumääristä mutta luulisin, että juuri tuo kahdeksan on ollut aika yleinen:)
Opiskelu oikiksessa on lukemista ja jonkin verran luentoja. Mutta aika paljon pitäisi jaksaa päntätä tenttikirjoja (olen hiukan huono tässä kohdassa... kulutin kai itseni loppuun pääsyokeissa;) )
Hahaha, en ole koskaan aiemmin ollut mikään kouluihminen. Ylppäreissä kirjoitin M:n paperit ja päättäri taisi olla 7,5 :D
Mä en kyllä allekirjoita tota vikan päivän rentoutumista. Enkä rentoutumista ennen pääsykoetta. Ei pidä aliarvioida lähimuistia! Ja joka vuosi on niitä, jotka pääsevät sisään vain ja ainoastaan siksi, että kokeessa kysyttiin juuri se asia jonka viime minuuteilla nopeasti kävi läpi. Ja toimii muuten myös tenttien kohdalla :D
Onko sulla muuten alan kesätyö? Mulla on nyt alan työsuhde (tosin sit toiselta alalta kanssa ns.hyvää kokemusta) ja oon melkein itkenyt iltani sen parissa, että uskallanko irtisanoutua ja olla kesän opiskelijatyötön (ja siis ainoastaan edetä opinnoissani hyvää tahtia - kiitos kesätenttien ja tenttiakvaarion.) Tosi hanurista tää meininki - vaikka olisikin säästöjä opiskella täysipäiväisesti, ei uskalla koska sit jää muista jälkeen työkokemuksen takia :S Hooray.
Hyvä postaus, todella tarpeellinen. Itse hyödynnän (nykyään) samaa taktiikka ennen tenttejä.:) Tuo huijaaminen on tosin liian helppoa, itseäkin välillä ärsyttää "ei tätä varmaan kysytä, niin en opettele"-asenne. Ja ne asiat, jotka skippaan, muuten kysytään VARMASTI!:D
anonyymi: Jännää, miten erilaisia ihmiset on. Mä en lue edes tenttiä edeltävänä päivänä koska oman kokemuksen mukaan silloin menee huonommin. Kaikkea ei kuitenkaan saa siihen lähimuistiin vikana päivänä, enkä halua nostaa joitakin asioita liian pinnalle. (oudosti sanottu:D )
Njääh, ei ole alan työpaikkaa. Pitäisi ensi syksynä ruveta sellaista hankkimaan:) Nyt menin kesäksi vanhaan työpaikkaan, kun iellä on joustavat tunnit ja tuutoroin oikikseen hakijoita samalla:) Ja sit ajattelin käydä kasvatustieteen perusopinnot kesällä avoimessa. Tulee laki korvista ulos:D
moumou: hah, se huijaus on liian helpoa. Onhan se nyt aika järkyttävää kun on just lueknut 80 sivua tuskasesti ja sitten ei muistakaan niistä mitään:)mä niin syyllistyn tohon vieläkin:)
Haha ihanko totta, voiko oikeustieteeseen MYÖS KYLLÄSTYÄ?!?! Also in the news: crisis in the middle east :D
Ei vaineskaan, tsemii opintoihin. Meille kummallekin. Ehkä mäkin uskallan olla Tosi Boheemi ja jättäytyä täyspäiväopiskelijaksi...not.
Tiedän että mun pitää ryhdistäytyä, kun kirjoitukset lähestyvät ja pääsykokeetkin vielä, mutta ikävä kyllä olen lukiossa mennyt omaksumaan tavan, jolloin koeviikolla luen edellisenä päivänä aina koko kirjan paniikissa, alleviivaaan ja teen muistiinpanoja. Ihan hyvinhän ne sitten menee silti ne kokeet, mutta koeviikon jälkeen olen aina ihan kuollut.
Ja joka koeviikon jälkeen päätän, että nyt alan tehdä läksyjä ja luen jo jakson aikana. No, on kai arvattavissa että seuraavalla koeviikolla olen taas samassa pulassa.
Nyt olen jo koko jakson enimmäisen viikon tehnyt läksyjä ja toivon että onnistun edes tästä pitämään kiinni, saas nähdä.
Pakko opetella nämä lintsaritavat pois : D
kiinnostava ja hermoja kiristävä postaus. olitko hakukeväänä millään valmennuskurssilla? jos olit, laskitko kurssin tunnit päivän lukusaldoon? luitko aina kirjastossa? normikirjastohan on yleensä auki vaan sen kymmenen tuntia, perjantaisin enimmillään kahdeksan, mistä ne tarpeelliset lisätunnit revitään:D miten hermot pitivät koko prosessin ajan?
anonyymi: Siis, eihän oikeustieteeseen ikinä voi oikeasti kyllästyä. Se on ilma jota hengitän, onneni ravinto;)
kit: No, mutta kyllähän sitä saa lintsailla, jos muuten menee hyvin:) Ja pääsykoelukemisessa sitä ryhdistäytyy usein kuin itsestään:)
anonyymi: Kävin valmennuskurssilla. Kurssipäivinä luin yleensä noin 6-7 tuntia kurssin lisäksi (joskus viisi). Huhtikuun luin kotona, toukokuussa siirryin kirjastoon. Luin Helsingin keskustassa opiskelijakirjasto Aleksandriassa, joka avautui jo kahdeksalta:)
Hermot pitivät koska tiesin oikeasti tekeväni kaiken mahdollisen sisäänpääsyn hyväksi. Enempään en olisi revennyt, enkä olisi halunnutkaan. Tiesin, että opiskelupaikka irtoaa nyt jos on irrotakseen:)
haitko kouluun heti lukion jälkeen vai piditkö välivuoden? Ja kuinka paljon valmennunkurssi maksoi?
Minullakin siis oikeustiede käynyt mielessä kauppatieteellisen kanssa..suuret suunnitelmat, luultavasti lopulta minusta tulee roskakuski tai kaupankassa :D
miten paljon valmennuskurssisi auttoi sinua?
anonyymi: Munilla on lukion jälkeen kaksi välivuotta (yksi vapaaehtoinen ja yksi pakollinen). Kävi valmennuskurssin ja kurssi maksoi 1600 euroa (huh) Sain samalla hinnalla saman kurssin kahteen kertaan, koska hintaan sisältyi takuu, että jos ei pääse, niin saa kurssin seuraavana vuonna ilmaiseksi.
Ja, hei. Tottahan toki suunnitelmien omaa tulevaisuutta varten pitää olla suuret:)
anonyymi: Valmennuskurssi auttoi siinä mielessä, että siellä oli aivan mahtava opettaja perheoikeuden kirjassa ja tämä herra oli varmasti osasyy hyviin pisteisiini perheen kysymyksissä. Lisäksi kurssilta sai mukavaa vertaistukea muilta samassa tilanteessa olevilta ja myös kursseille tehdyt harjoituskokeet antoivat itsevarmuutta omasta osaamisesta:)
Kiitos hyvästä blogimerkinnästä! Vihjasinkin siitä jo oman blogini lukijoille :)
Lähetä kommentti
Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]
<< Etusivu